80 joves d’entitats d’EAPN CV incideixen en les seues prioritats en matèria d’educació, oci, habitatge i ocupació

EAPNCV
05/03/2023

L’Auditori de Rafelcofer (València) va acollir el 27 d’abril la Trobada juvenil de participació: “Reivindicant els drets de la joventut”, coorganitzada per EAPN-ES i EAPN CV – Xarxa per la Inclusió.

En la trobada van participar 80 joves de la Comunitat Valenciana, concretament va reunir joves d’entitats de la EAPN CV com Fundación ADSIS-Taleia,  Fundación Secretariado Gitano, YMCA, Fundació Nova Feina, CDR-La Safor i Iniciatives Solidàries. Així mateix, participaren joves de la Xarxa de Corresponsals d’Estudiants, dels IES Bellreguard, Joan Fuster i PAC; així com del Consell Valencià de la Joventut, del Consell local d’Elda i de les agrupacions juvenils Joves Socialistes, Joves del País Valencià-Compromís i Som Joves-Compromís. També van participar el Director General de l’IVAJ, el Vicepresident del Consejo de la Juventud de España i representants de la Mancomunitat de La Safor i de l’Ajuntament de La Font d’En Carròs.

Aquesta trobada es va dirigir a joves que es troben en situació de gran vulnerabilitat, perquè pogueren fer sentir la seua veu davant representants de les institucions públiques, decisors/es polítics/ques, persones expertes i altres actors socials.

I en aquest sentit, els 80 joves d’entitats incidiren en les seues prioritats en matèria d’educació, oci, habitatge i ocupació en la Comunitat Valenciana.

AQUESTES SÓN LES SEUES PRIORITATS

 


PRIORITZACIÓ PROPOSTES D’ OCUPACIÓ 

1. Vigilar els contractes precaris a les persones joves. Igual que les ocupacions qualificades estan ben regulades i considerades en el mercat laboral, les ocupacions que no requereixen formació o experiència prèvia (major facilitat d’accés) han de regular-se. Així mateix, s’ha de regular el treball no regularitzat, que fan sobre tot els i les joves per a poder subsistir.

2. Respecte al desplaçament al treball necessitem: crear rutes de transport per polígons on hi ha empreses, per a poder arribar a treballar; abaratir autoescoles i crear beques per a l’obtenció del permís de conduir i d’aquesta manera millorar l’ocupabilitat, ja que és un requisit que solen demanar. També crear ajudes per a facilitar que els/les joves puguen comprar un vehicle.

3. Els i les joves migrants no podem treballar sense permís de treball. La llei d’estrangeria actual ens impedeix accedir a aquesta possibilitat. Cal canviar la llei. Facilitar documents a les persones immigrants perquè puguen accedir al mercat laboral. Obtindre facilitats de proporcionar la doble nacionalitat o nacionalitat espanyola; suprimint requisits, com l’examen de nacionalitat, temps determinat de residència a Espanya… que no afavoreixen l’accés a poder construir una vida laboral al país de residència.

4. Promoure formació des de l’educació secundària obligatòria per conèixer els drets laborals des d’un enfocament pràctic. (Desconeixement de la legislació laboral, convenis laborals, drets laborals. Si no has estudiat FOL, en una formació professional, no tens accés a aquesta informació. Enfocament pràctic.)

5. Promoure  un CV vitae sense fotografia i sense cognoms per evitar discriminació.

6. RBU. Repensar fórmules per lluitar contra l’exclusió i la pobresa, renta bàsica universal. Amb una base de 800 € per a totes les persones, més el salari que cadascú es guanya.

7. Més orientació, suport i possibilitats reals de poder treballar a l’estranger.

8. Donar oportunitats de treball sense exigir experiència o amb baixa qualificació professional, desenvolupant una normativa en la qual les empreses contractaren persones joves sense experiència.

9. Implementació de beneficis fiscals per a la contractació de persones en risc d’exclusió. Un plus de bonificació extra per estar inscrit en Garantia Juvenil i tindre certificat d’exclusió social.

10. Conciliació Familiar: flexibilitat horària per a pares i mares més efectiva i real.


PRIORITZACIÓ PROPOSTES D’ HABITATGE

1. Avals públics per a l’accés a l’habitatge i que tinga la mateixa validesa o més que l’aval privat.

2. Demanem que es regulen els preus de la venda d’habitatge, del lloguer, inclòs les habitacions de lloguer a través d’un peritatge regulat per l’Administració Pública i que hi haja inspectors/as que revisen, preus i condicions dels habitatges.

3. Que s’oferisquen ajudes per a habitatge a partir dels 18 anys, perquè hi ha molts/es joves que no tenen una xarxa familiar que puga secundar i fins als 23 anys no es pot sol·licitar l’Ingrés Mínim Vital.

4. Fer vàlid el dret a un habitatge digne; agilitzar els tràmits per a l’obtenció d’un habitatge públic per als sectors més vulnerables de la societat.

5. Crear un programa en els centres de menors que prepare l’eixida del menor quan complisca 18 anys ja siga a una llar o centre d’emancipació amb un seguiment de la situació d’aqueix jove.

6. Crear un pla per a erradicar el barraquisme.

7. Major promoció de lloguers socials. Crear (fomentar) un parc públic de lloguer, així com el foment de les ajudes a aquest.

8. Radiografia de l’estat dels habitatges buits per a explorar solucions a l’habitatge social.

9. Ajudes econòmiques per a independitzar-se.

10. S’han d’evitar les situacions de vulnerabilitat de drets en els pisos tutelats a través d’un organisme regulador extern, que supervise la garantia dels drets, necessitats i cures de els/les joves tutelats/des. Ha de ser accessible a els/les joves.


PRIORITZACIÓ PROPOSTES D’ EDUCACIÓ

1. Que l’escola inclusiva siga real, atenent les necessitats d’aprenentatge de tots els xiquets, xiquetes, joves i adults amb especial èmfasi en aquells que són vulnerables a la marginalitat i l’exclusió social. Aquest aspecte superar també la segregació a les escoles que pateixen especialmente els xiquets i les xiquetes gitanos.  

2. Formació obligatòria per a professorat, consell escolar i equip directiu en interculturalitat i diversitats. Incluir aquestes visions també dins dels estudis superiors obligatoris, per tal d’evitar la segregació a les escoles, i la posterior segregació per aules a l’IES.  

3. Transport assegurat per a evitar l’abandonament escolar de gent que viu a barris guetificats i no te aquest servei.  

4. Per a evitar que l’oferta d’FPB estiga tan feminitzada o masculinitzada, caldria que hi hagueren més referents que trencaren aquests estereotips, i que es canviaren els rolls de gènere a les xerrades de presentació de les diferents opcions formatives.  

5. Moltes FPB a les que podríem accedir gratuïtament, demanen molts diners en materials i activitats, i per això ens és vetat l’accés igualment. 

6. Més oferta en FPB o més facilitat de transport per a poder anar a altres centres estudiar. 

7. Tenim dificultats per a accedir als centres de pràctiques, ja que no tenim massa possibilitats de mobilitat. Falta de transport públic i moltes carreteres transitades que tallen els camins pels quals podríem anar en bici. Volen fer-ne més, pel que tallaran encara més camins (com l’ampliació de la CV-60). 

 8. Carnets professionals públics i gratuïts (carretoner/a, manipulador/a aliments…) i que les empreses demanen com a requisit sols aquests. 

 9. Incloure en l’educació: la història del poble gitano, figures femenines en totes les assignatures, assignatura per a l’ESO i Batxillerat sobre la diversitat sexual i la sexualitat, la cultura emprenedora que potencia habilitats transversals com la iniciativa, creativitat, (característiques d’emprenedors/as), FOL en l´ ESO, més contingut de informàtica i programació en la formació, tant reglada com no reglada,  poder traure el permís de conduir com una assignatura més fora de l’ensenyament secundari obligatori (cicles formatius mitjans/ batxiller), innovar les metodologies educatives (ludificació, aprenentatge basat en joc, peer to peer…) etc. 


PRIORITZACIÓ PROPOSTES D’ OCI I TEMPS LLIURE

1. Oci adequat a la situació real de els/les joves. 

 2. Foment de l’ús dels espais públics de manera que puguen ser utilitzats de manera fàcil i gratuïta per la ciutadania. Foment de la cultura. 

 3. Formació sòlida i de qualitat per als i les responsables de l’oci i temps lliure. 

 4. Opcions o una oferta de temps lliure més enllà de les grans ciutats per als i les joves, també als pobles. 

5. Facilitar l’accés a oci gratuït per a els/les joves sense recursos. 

6. Seria bo generar més espais d’esport grupal perquè la inclusió siga real i orientar els i les joves de forma inclusiva.

7. Habilitació d’espais d’oci per a grups específics de població que reflectisquen els seus interessos i necessitats, crear una plataforma de propostes d’oci alternatiu per a joves a la ciutat i/o al poble. 

8. Que facen referèndums per a preguntar als i a les joves les iniciatives que volen traure perquè opinen sobre la seua utilitat. 

9. Que habiliten una bústia de suggeriments perquè els joves facen propostes i que després puguen veure si aquestes propostes s’estan tenint en compte. 

10. Que es cree un espai, per exemple en un noticiari perquè els i les joves parlen de les coses que els interesse o lis generen curiositat, perquè siguen escoltats. 

11. Que hi haja bons anuals d’oci per a joves desocupats com el bo cultural que va eixir en 2022, però no sols per a les persones que compleixen 18 anys, sinó per a tots els joves. 

12. Que hagen més xarrades i tallers per a sensibilitzar a les persones joves en l’esport, i ajudes o descomptes per a persones joves a les botigues d’esport. 

Accesibilidad