EAPN CV reuneix administracions, ONG i persones vulnerades per a abordar les discriminacions i l’odi des de la diversitat i la inclusió social

EAPNCV
07/28/2022

EAPN Comunitat Valenciana-Xarxa Per la Inclusió Social va celebrar l’event JUNTES FRENEM L’ODI I SUPEREM LES FÒBIES, en el marc dels actes commemoratius del Dia Europeu en memòria de les Víctimes de Delictes d’Odi. L’event va tindre lloc el 13 de juliol de 10 a 13 hores en la Sala Alfons el Magnànim, del Centre Cultural La Beneficència en València, i van participar prop d’un centenar de persones, majoritàriament de forma presencial però tambè telemàticament des de les tres províncies del nostre territori.

Van intervindre responsables i personal d’administracions públiques valencianes, especialment d’entitats locals i supralocals, així com d’entitats socials i persones víctimes de discriminacions i/o delictes d’odi.

Totes les persones participants presentaren des de la diversitat de perspectives i àmbits d’intervenció diferents formes, propostes, aspectes i ferramentes per a abordar la realitat de les discriminacions, i donar un pas necessari des de les fòbies a les filies. Les conclusions de l’event es publicaran al finalitzar el programa on s’emmarca l’activitat.

Entre les aportacions, hem de destacar la presentació del nostre manifest “JUNTES FRENEM L’ODI I SUPEREM LES FÒBIES”  que varem llançar oficialment el 22 de juliol que és quan es commemora el Dia Europeu en Memòria de les Víctimes de Delictes d’Odi. L’EAPN CV demana a entitats públiques i/o privades i moviments socials, culturals, esportius, professionals, etc. la seua adhesió al manifest per a donar eixe primer pas de les fòbies a les filies.

Una característica de l’event molt valorada va ser la visibilització de realitats de les discriminacions des dels àmbits urbans i rurals, amb representants que aportaren visions des de la diversitat territorial de la C.Valenciana.

I un dels moments més emotius va ser la mesa d’intervenció de les persones vulnerades, que va donar testimoni de diverses discriminacions des de l’experiència de la romafòbia, la serofòbia, l’aporofòbia, la xenofòbia i el racisme.

Segons la presidenta de l’EAPN CV, Lola Fernández: «Encara que som majoria les persones que treballem i defensem les societats cohesionades des de la inclusió, la diversitat i la igualtat de tracte, desconeixem la magnitud real de la discriminació i l’odi que s’amaga en les nostres societats. Diàriament manifestacions d’odi queden impunes perquè, en molts casos, no es denuncien, especialment quan les persones que les pateixen es troben en situació de major vulnerabilitat. Por, desconeixement, burocràcia, invisibilitat, aïllament… continuen sent mancances que fan de la denúncia matèria quasi impossible. I moltes altres vegades la discriminació o l’odi es manifesta de forma tan quotidiana, que pel quotidià semblen invisibles».

«Hem de visibilitzar i posar en valor els esforços, eines i testimoniatges que en el nostre àmbit autonòmic s’estan generant per a superar aquest greu problema social, perquè som majoria i cal dir-ho ben alt perquè s’escolte, i perquè JUNTES FRENEM L’ODI I SUPEREM LES FÒBIES”, va concloure.

 

Aquesta jornada es va desenvolupar en el marc del Programa III d’IRPF d’EAPN CV “ADMINISTRACIÓN Y PODERES PÚBLICOS FRENTE A LA DISCRIMINACIÓN, APOROFOBIA Y DISCURSO DE ODIO. RETOS Y ESTRATEGIAS” que ha sigut finançat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives mitjançant les subvencions amb càrrec a l’assignació tributària del 0’7% de l’IRPF de 2021 per a fins d’interés social en l’àmbit de la C.Valenciana; i ha rebut tambè la subvenció nominativa de la Diputació de València per a programes en matèria de diversitat per a la igualtat de tracte, la no discriminació i la prevenció de delictes d’odi. D’altra banda, col·laboren activament la Diputació de Castelló i l’Ajuntament de València.

La finalitat que motiva el programa és la necessitat d’establir línies de treball, coordinación, sensibilització i formació entre Administració Pública, Poders Públics i entitats del Tercer Sector per a millorar les polítiques públiques en l’àmbit de la igualtat de tracte, la no discriminació i la prevenció de delictes d’odi en la Comunitat Valenciana.

Aquest programa s’alinea amb els objectius de l’ESTRATÈGIA VALENCIANA PER A LA IGUALTAT DE TRACTE, LA NO DISCRIMINACIÓ I LA PREVENCIÓ DELS DELICTES D’ODI 2019-2024.

Accesibilidad