EAPN CV presenta davant forces i cossos de seguretat un dodecàleg en favor de la Igualtat de Tracte i la denúncia segura

EAPNCV
07/24/2023

Al voltant de 80 persones participaren de la jornada “#JUNTESFRENEMLODI” que EAPN CV va celebrar el 13 de juliol a Las NAVES (València) en el marc dels actes commemoratius del Dia Europeu en memòria de les Víctimes de Delictes d’Odi (22 de juliol).

El 22 de juliol de 2011 Noruega va viure un esdeveniment que va marcar el calendari europeu. Un violent atemptat va causar la mort de 77 persones. Anders Behring Breivik, un autodenominat extremista de dretes amb odi cap als musulmans, va detonar una bomba en la seu del Primer Ministre a Oslo, matant a huit persones. Després, es va vestir amb un uniforme de policia, va prendre un ferri fins a l’illa de Utoya, als afores d’Oslo, i va assassinar a 69 adolescents que assistien a un campament juvenil del Partit Laborista.

La jornada “#JUNTESFRENEMLODI” va ser inaugurada per la regidora de l’Ajuntament de València, Rocío Gil, en un dels seus primers actes públics tras les eleccions del 28 de maig, i va recordar a aquestes 77 persones i a moltes altres més que des de llavors han sigut i estan sent víctimes de l’ODI. Entre els objectius de l’event, EAPN CV destaca establir línies de treball, coordinació, sensibilització i formació entre Administració Pública, Poders Públics i entitats del Tercer Sector per a millorar les polítiques públiques en l’àmbit de la igualtat de tracte, la no discriminació i la prevenció de delictes d’odi a la Comunitat Valenciana.

 

LA DENÚNCIA A ESPANYA

Les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat van investigar en 2022 un total de 1.869 infraccions penals i incidents d’odi a Espanya, la qual cosa suposa un increment del 3,7 per cent respecte a 2021. Així es recull en l’Informe sobre l’evolució dels delictes d’odi a Espanya 2022. Segons aquest informe del Ministeri de l’Interior, la Comunitat Valenciana va registrar 188 delictes d’odi en 2022, un 55% més que fa cinc anys, però són 6 delictes menys que els que es van registrar en 2021.

Com ocorre en la resta d’Espanya, el racisme i la xenofòbia són els delictes d’odi més nombrosos. En 2022 es van registrar 76 delictes d’odi racistes en la C.Valenciana. I encara que el delicte d’odi que lidera les denúncies és el racisme, en segon lloc, i pujant de manera preocupant, es troben els delictes d’odi per orientació sexual. El racisme i l’orientació sexual constitueixen prop del 70% dels delictes d’odi en la C.Valenciana.

A Espanya, els delictes d’odi per discriminació per raó de sexe i gènere són els que pateixen un major increment, un 76,6% més que en 2021, però també destaca l’ascens dels delictes per aporofobia, que creixen un 70%, i per antigitanisme, que s’incrementen en un 22,2%.

«Encara que som majoria les persones que treballem i defensem les societats cohesionades des de la inclusió, la diversitat i la igualtat de tracte, desconeixem la magnitud real de la discriminació i l’odi que s’amaga en les nostres societats. Diàriament manifestacions d’odi queden impunes perquè, en molts casos, no es denuncien, especialment quan les persones que les pateixen es troben en situació de major vulnerabilitat» va explicar la presidenta de la EAPN CV, Lola Fernández, en la inauguració de la jornada.

«La por, el desconeixement, la burocràcia, la invisibilitat, l’aïllament, la inseguretat a l’hora de denunciar, la revictimització o la baixa confiança en el sistema fan de la denúncia un camí d’obstacles difícil», va comentar Fernández.

I en aquest sentit, la presidenta de la EAPN CV va ficar en valor el treball que es realitza des de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobreza i per la Inclusió Social en la Comunitat Valenciana, que en 2022 constituí el seu grup tècnic en matèria de no discriminació, on participen una vintena d’entitats: «En un any hem treballat molt en el fur intern però també amb les administracions públiques, mitjans de comunicació i les persones en situació de major vulnerabilitat per a identificar sinergies i reptes per explorar conjuntament».

A més, en el context de les eleccions del 28 de maig EAPN CV va presentar un decàleg de propostes electorals EN FAVOR DE LA IGUALTAT DE TRACTE I NO DISCRIMINACIÓ EN LA COMUNITAT VALENCIANA en el marc de l’Agenda per la Inclusió Social 2023-2027. Entre les propostes, destaca un Pla de xoc contra la discriminació i exclusió social que implemente mesures coordinades en àrees com l’ocupació, l’habitatge, la salut i l’educació, per a garantir la inclusió integral de les persones. També, la necessitat de formar i sensibilitzar perquè el personal de les administracions públiques que atén la ciutadania adquirisca coneixements en matèria d’Igualtat de Tracte, Diversitat i Drets Humans, així com de generar un marc normatiu que regule en matèria de discriminació i odi exercits des de l’Administració Pública.

Per altra banda, en el marc d’aquesta jornada es va presentar el document #JUNTESFRENEMLODI EN EL CONTEXT DEL DIA EUROPEU EN MEMÒRIA DE LES VÍCTIMES DE DELICTES D’ODI que presenta un dodecàleg de propostes prioritàries en favor de la Igualtat de Tracte i la denúncia segura identificades per persones que es troben en situació de pobresa i/o exclusió. Les persones víctimes assenyalen, entre altres propostes, la necessitat de promoure decàlegs de bones pràctiques en matèria d’Igualtat de Tracte i No discriminació per a gremis i/o associacions de comerços, immobiliàries, establiments bancaris, d’oci, etc; així com desenvolupar, implementar i visibilitzar protocols per a promoure la seguretat en la denúncia i no revictimitzar a la persona que ha patit un acte discriminatori, i impulsar la responsabilitat social de les empreses que contemple bones pràctiques en matèria de No Discriminació.

La jornada va acollir també una taula-debat sobre denúncia segura i infradenúncia en la qual intervingueren diferents serveis de les forces i cossos de seguretat, advocades especialitzades en discriminació i delictes d’odi i persones participants dels programes de les entitats que formen EAPN CV. Participaren el responsable del Grup d’Investigació de Delictes d’Odi (Grup EVO) de la Brigada Provincial d’Informació de la Prefectura Superior de la Policia Nacional de la Comunitat Valenciana, Inspector Pedro Herranz, el component l’Equip de Resposta als Delictes d’Odi (Equip REDO) de la Comandància de la Guàrdia Civil de València, Miguel Álex, i el comissari responsable dels Delictes d’Odi de la Policia Local de l’Ajuntament de València, Eduardo Russu.

Així mateix, intervingueren les advocades d’IgualaT, servei de la Generalitat Valenciana d’informació, primer assessorament i orientació a les víctimes de situacions discriminatòries i delictes d’odi, Herminia Galotto, i del servei d’estrangeria, protecció internacional i No Discriminació de València Acull, Pilar Serrano.

També intervingueren participants de programes d’ACCEM, Fundación Convive-Cepaim i Fundación Secretariado Gitano.

Aquesta jornada es va desenvolupar en el marc del Programa II d’IRPF de EAPN CV “AGENDA 2023-2027 DEL TERCER SECTOR ENFRONT DE LA DISCRIMINACIÓ, APOROFÒBIA I ODI” que ha sigut finançat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives mitjançant les subvencions amb càrrec a l’assignació tributària del 0’7% de l’IRPF de 2023 per a fins d’interés social en l’àmbit de la C.Valenciana.

 

Accesibilidad